Slovník pojmů

A C E F G I K L N P Ř S Š V

alginát sodný

Alginát sodný je sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Je to viskózní koloidní roztok nerozpustný ve vodě. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Při běžných dávkách používaných v potravinách…

aniontové povrchově aktivní látky

Aniontové povrchově aktivní látky neboli tenzidy (nebo také saponáty). Snižují povrchovou či mezifázovou energii. Jelikož tenzidy snižují povrchové napětí rozpouštědel, usnadňují rozpouštění a odstraňování nečistot. 

citral

Citral je obsažen v olejích řady rostlin, například v myrtovníku citronovém, voňatce citronové, bazalce, meduňce, limetce, citronu a pomeranči. Citral má citronovou vůni, proto se používá jako aromatická složka v parfumerii - je jednou z nejčastěji…

cymbopogon nardus oil

Cymbopogon Nardus oil je přírodní olej z Citronely Cejlonské. Je to aromatická tráva, její vůně se podobá u nás pěstované Meduňce Lékařské. Olej se získává z čerstvých listů citronely pomocí parovodní destilace. Citronela má antibakteriální,…

E160a(ii)

Beta-karoten. Beta karoten je označován jako vitamin A - z beta-karotenu si dokáže naše tělo vitamin A vytvořit. Pro barvení potravin se používá jeho syntetická forma. Beta-karoten působí jako antioxidant, stimuluje imunitní systém a bylo prokázáno,…

enzymy

Enzymy v pracích prášcích se starají o odbourání biologických nečistot jako jsou skvrny od jídla nebo krve. Nehodí se pro praní při vysokých teplotách, protože fungují do teploty 40 °C.

Exfoliace

Exfoliace má svůj původ ve starém Egyptě a slovo exfoliace pochází z latinského výrazu exfoliare, což znamená ztrácet listy. Mechanická exfoliaceJe to fyzické drhnutí pleti například houbou, kartáčem, různými tkaninami, drcenými meruňkovými jádry…

fosfonáty

Fosfonáty jsou estery kyseliny fosfonové, které obsahují fosfor. Fosfonáty se používají pro stabilizaci bělicí látky (tzv. perborátu). Fosfonáty jsou šetrnější než dříve používané fosfáty, přesto komplikují procesy zadržování fosforu v čistírnách…

glukonan železnatý

Železnatá sůl kyseliny glukonové se používá jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Dále v ovocných…

guma guar

Guma guar se vyskytuje se v semenech rostlin druhu Cyamopsis tetragonolobus, které se pěstují hlavně v Indii a Pákistánu. Guma guar se používá v potravinářství jako přírodní stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor. Dokáže částečně nahradit vlastnosti…

chlorid vápenatý

Tato látka upravuje pH a zároveň funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Používá se v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Slouží jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách,…

isobornyl acetate

Isobornylacetát je bezbarvá kapalina s vůní jehličnanů. Získává se z terpentinového oleje. Používá se v parfémech, kosmetice i potravinách.

kakaové máslo

Kakaové máslo je tuhý nažloutlý rostlinný tuk, který vzniká lisováním rozdrcených pražených bobů kakaovníku. Má jemnou čokoládovou chuť a vůni. Kakaové máslo je docela drahé, a proto jej někteří výrobci čokolády zaměňují za rostlinné tuky. Avšak…

kyselina sorbová

Kyselina sorbová je volně dostupná v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách…

limonen

Limonen se přirozeně vyskytuje v citronové kůře, a také v kůře jiných citrusových plodů, pepři, australském tea tree oleji, muškátovém oříšku, mátě peprné, růži, fenyklu, levanduli, šalvěji aj. Průmyslově se Limonen vyrábí alkalickou extrakcí a…

neiontové povrchově aktivní látky

Neiontové tenzidy neobsahují náboj, jedná se např. o estery nebo ethery polyethylenglykolu, nebo alkylpolyglykosidy, vyšší alkoholy, monoacylglyceroly, z přirozených látek saponiny (glykosidové tenzidy obsažené v rostlinách). Aniontové (neiontové)…

parboiled

Rýže parboiled (někdy označovaná jako vaporizovaná, podle terminologie EU předpařená) je velmi oblíbená. Rýže se upravuje patentovaným technologickým postupem, vyvinutým v USA někdy v šedesátých letech 20. století.Jedná se o čtyřfázovou…

pinus palustris oil

Olej z borovice bahenní (Pinus palustris) je čirá až světle žlutá tekutina. Surový olej se získává parní destilací z pilin a šupin z jádrového dřeva a kořenů. Poté se frakční destilací získává borovicový esenciální olej. Tento dřevní olej je mírně…

řepkový olej

sodium olivate

Sodium Olivate je přírodní derivát - látka vzniklá zmýdelněním olivového oleje pomocí hydroxidu sodného (louhou). Neboli sodná sůl mastných kyselin odvozených z olivového oleje. V přírodní kosmetice se používá  pro zlepšení viskozity a jako emulgační…

sójový lecitin

Sójový lecitin je  přírodním antioxidantem, vyskytujícím se v sójových bobech. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin a je to zdraví prospěšná látka. Kromě potravin se používá i v kosmetických výrobcích, protože zabraňuje vysušování…

škrob

vinný ocet

Každý ocet v sobě obsahuje kyselinu octovou, jednoduchou organickou kyselinu o dvou uhlících v každé molekule. V čisté 100% formě vypadá jako bílé krystaly. Když se rozpustí v malé koncentraci ve vodě, říká se jí ocet. Ocet vzniká přírodním…

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.