E160a(ii)

Beta-karoten. Beta karoten je označován jako vitamin A - z beta-karotenu si dokáže naše tělo vitamin A vytvořit. Pro barvení potravin se používá jeho syntetická forma. Beta-karoten působí jako antioxidant, stimuluje imunitní systém a bylo prokázáno, že pozitivně působí proti srdečním chorobám, rakovinám plic, trávicího traktu, žaludku, apod. Přírodní beta-karoten se vyskytuje převážně v žlutém a oranžovém ovoci, zelenině a v listech rostlin. Např. v mrkvi, másle, špenátu, salátu, rajčatech, bramborách či ananasu. Nahrazuje některá žlutá barviva, která se získávají z uhelného dehtu. Je částečně ničen běžným vařením a ohříváním v mikrovlnné troubě.

Ve vytříbených potravinách se používá pro dosažení pronikavější barvy. Hlavně v sýrech a margarínech.

V nízkých koncentracích, ve kterých se vyskytuje v potravinách, se jedná o zcela neškodnou látku, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky, což se v tomto případě mylně zaměňuje za žloutenku.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.