Zákaznická podpora:737 462 374info@udokoupilu.cz

Slovník pojmů, Strana 2

A B C E F G H I K L N P Ř S Š V

hexyl cinnamal

Parfémový olej, který dodává produktům péče o pleť příjemnou vůni. Vyskytuje se mimo jiné v éterickém oleji heřmánku.

chlorid vápenatý

Tato látka upravuje pH a zároveň funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Používá se v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Slouží jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách,…

isobornyl acetate

Isobornylacetát je bezbarvá kapalina s vůní jehličnanů. Získává se z terpentinového oleje. Používá se v parfémech, kosmetice i potravinách.

isobutan

Aktivní složka, která vytváří tlak v rozprašovacích nádobách a umožňuje jejich použití.

isopropylmyristát

Vonná aktivní složka, která nejenže váže vlhkost, ale také ji udržuje. Pečuje tak o správnou vlhkost pokožky.

kakaové máslo

Kakaové máslo je tuhý nažloutlý rostlinný tuk, který vzniká lisováním rozdrcených pražených bobů kakaovníku. Má jemnou čokoládovou chuť a vůni. Kakaové máslo je docela drahé, a proto jej někteří výrobci čokolády zaměňují za rostlinné tuky. Avšak…

kumarin

Parfémový olej, který dodává deodorantům příjemnou vůni. Je obsažen v mnoha travinách, jako je například Mařinka vonná.

kyselina sorbová

Kyselina sorbová (E200) je volně dostupná v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v…

limonen

Limonen se přirozeně vyskytuje v citronové kůře, a také v kůře jiných citrusových plodů, pepři, australském tea tree oleji, muškátovém oříšku, mátě peprné, růži, fenyklu, levanduli, šalvěji aj. Průmyslově se Limonen vyrábí alkalickou extrakcí a…

linalool

Parfémový olej, který pokožce dodává příjemnou vůni a eliminuje nežádoucí pachy. Vyskytuje se v esenciálním oleji levandule.

neiontové povrchově aktivní látky

Neiontové tenzidy neobsahují náboj, jedná se např. o estery nebo ethery polyethylenglykolu, nebo alkylpolyglykosidy, vyšší alkoholy, monoacylglyceroly, z přirozených látek saponiny (glykosidové tenzidy obsažené v rostlinách). Aniontové (neiontové)…

parboiled

Rýže parboiled (někdy označovaná jako vaporizovaná, podle terminologie EU předpařená) je velmi oblíbená. Rýže se upravuje patentovaným technologickým postupem, vyvinutým v USA někdy v šedesátých letech 20. století.Jedná se o čtyřfázovou…

pinus palustris oil

Olej z borovice bahenní (Pinus palustris) je čirá až světle žlutá tekutina. Surový olej se získává parní destilací z pilin a šupin z jádrového dřeva a kořenů. Poté se frakční destilací získává borovicový esenciální olej. Tento dřevní olej je mírně…

propan

Patří k uhlovodíkům. Je to plyn, který vytváří tlak v rozprašovacích nádobách a umožňuje tak jejich použití.

řepkový olej

sodium olivate

Sodium Olivate je přírodní derivát - látka vzniklá zmýdelněním olivového oleje pomocí hydroxidu sodného (louhou). Neboli sodná sůl mastných kyselin odvozených z olivového oleje. V přírodní kosmetice se používá  pro zlepšení viskozity a jako emulgační…

sójový lecitin

Sójový lecitin je  přírodním antioxidantem, vyskytujícím se v sójových bobech. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin a je to zdraví prospěšná látka. Kromě potravin se používá i v kosmetických výrobcích, protože zabraňuje vysušování…

škrob

vinný ocet

Každý ocet v sobě obsahuje kyselinu octovou, jednoduchou organickou kyselinu o dvou uhlících v každé molekule. V čisté 100% formě vypadá jako bílé krystaly. Když se rozpustí v malé koncentraci ve vodě, říká se jí ocet. Ocet vzniká přírodním…

Nahoru