kyselina sorbová

Kyselina sorbová (E200) je volně dostupná v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií.

Používá se hlavně v nápojích a sýrech.

Na toxicitu kyseliny sorbové byla vypracována řada studií, ale žádná z nich nedokázala prokázat toxicitu této kyseliny. V těle člověka by mělo dojít k úplné metabolické přeměně kyseliny sorbové. Avšak je možné, že u zvlášť citlivých osob může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), při styku kyseliny sorbové s pokožkou (zejména prostřednictvím kosmetických přípravků).

jerab

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.