vinný ocet

Každý ocet v sobě obsahuje kyselinu octovou, jednoduchou organickou kyselinu o dvou uhlících v každé molekule. V čisté 100% formě vypadá jako bílé krystaly. Když se rozpustí v malé koncentraci ve vodě, říká se jí ocet.

Ocet vzniká přírodním zkvašením alkoholu. Jako základ se pro tohle kvašení může použít nejen tradiční víno, ale též ovocné víno nebo rýžové víno.

Podle základní suroviny která se použije pro výrobu octa, se dělí i ocet. Různé octy mají různou sílu, aroma  i chuť. Jestli se ocet vyrábí z bílého nebo červeného vína, se liší také jeho barva: existuje bílý vinný ocet a červený vinný ocet. Případně ocet růžový.

Vinný ocet je výborným přírodním prostředkem proti bakteriím, virům a plísním. Také podporuje trávení a zklidňuje průjmy.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.