E150d

Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrářský karamel nebo pivovarský karamel.

Na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu.  Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řidká stolice a zvýšená střevní činnost. Organizace CSPI (Censter for Science in the Public Interest) v roce 2011 zveřejnila výsledky jejich zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. FDA (Food and Drugs Administration) i EFSA (European Food ans Safety Administration) však tyto prohlášení nepřijímají a i nadále považují karamely za bezpečnou přísadu při použití v potravinách a nápojích. Přijatelná denní dávka (ADI) a maximální úroveň látky v potravinách/nápojích: ADI 0 - 200 mg na 1kg tělesné váhy.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné